Întrebări frecvente
-
e-Sense este un program elaborat pentru a fi utilizat în activitățile de intervenție terapeutică și educațională la copiii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple (SC/DSM). e-Sense are două componente:
Prima componentă este o aplicație de exerciții de stimulare vizuală, auditivă și cognitivă organizate în patru tipuri de activități: stimulare, identificare, localizare, discriminare. A doua componentă este o platformă web care permite monitorizarea progreselor copilului.
-
e-Sense se adresează în primul rând copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple în intervenție timpurie antepreșcolară, copiilor preșcolari și școlari.
Acestea fiind spuse, considerăm că de exercițiile e-Sense pot beneficia și alți copii cu cerințe educative speciale, copii cu deficiențe de vedere sau de auz, copii cu dificultăți de comunicare.
-
Pentru a putea accesa exercițiile din cadrul platformei, este nevoie să te înregistrezi, apăsând butonul Înscrie-te din colț dreapta, sus. Pentru înregistrare, există trei opțiuni.
ȘCOALĂ
Îți poți înscrie școala pe platformă, urmând ca apoi profesorii din școala ta să se înscrie individual sau să fie înscriși de către persoana responsabilă din cadrul școlii.
PROFESOR
Orice profesor se poate înscrie pe platformă, individual. Nu este necesar să fii afiliat unei școli. Astfel, dacă ești profesor, îți poți crea un cont de Profesor și vei avea acces la exercițiile din platformă.
PĂRINTE
Orice părinte se poate înscrie pe platformă, individual. Nu este necesar să fii afiliat unei școli. Astfel, dacă ești părinte, îți poți crea un cont de Părinte și vei avea acces la exercițiile din platformă.
Indiferent de opțiunea aleasă, după înscrierea în platformă vei primi acces în termen de maxim 72 de ore de la înscriere. Dacă întâmpini dificultăți la înscriere, te rugăm să ne trimiți un e-mail la adresa esense@surdocecitate.ro.
-
În acord cu recomandările unui specialist în educație specială puteți să aflați ce tipuri de exerciții ar putea fi potrivite copilului dvs. chiar dacă nu are surdocecitate sau deficiențe senzoriale multiple.
-
ACTIVITĂŢI DE COMUNICARE
OBIECTIVE CADRU
Formarea unui sistem de comunicare adecvat nivelului funcţional al copilului
Utilizarea deprinderilor de comunicare în contexte situaţionale variate
OBIECTIVE DE REFERINȚĂ
Formarea deprinderii de comunicare prin utilizarea semnalelor
Formarea deprinderii de comunicare prin simboluri
Utilizarea deprinderilor de comunicare pragmatică
ACTIVITĂŢI DE EDUCAŢIE SENZORIALĂ ŞI COGNITIVĂ
OBIECTIVE CADRU
Formarea şi dezvoltarea abilităţii de explorare a mediului extern
Formarea şi dezvoltarea abilităţii de identificare şi discriminare a stimulilor din mediul extern
OBIECTIVE DE REFERINȚĂ
Formarea abilităților perceptive de detectare a stimulilor senzoriali şi conştientizarea prezenţei lor
Dezvoltarea atenţiei la stimulii senzoriali
Formarea şi dezvoltarea abilităţii de localizare a stimulilor
Formarea şi dezvoltarea abilităţii de explorare şi manipulare a stimulilor
Formarea abilităţii de identificare a stimulilor
Formarea abilităţii de recunoaştere şi discriminare a stimulilor
Ordinul nr. 3622/2018 privind aprobarea planurilor-cadru pentru învăţământul special preşcolar, primar şi gimnazial, disciplina
ANEXA Nr. 12 PLAN-CADRU DE INVATAMANT pentru învățământul special primar şi gimnazial, dizabilități senzoriale multiple/surdocecitate
Terapia educationala complexa şi integrate
Terapiile specifice şi de compensare
Terapii şi programe de intervenție
-
Nu! Pe bază creării unui cont de acces, această platformă este accesibilă și copiilor care nu sunt înscriși în sistemul de învățământ.
Recomandăm să colaborați cu un specialist în educație specială înainte de a accesa anumite tipuri de servicii: psihopedagog special, psiholog specializat și în psihopedagogie specială, psiholog clinician cu formare suplimentară pe educație specială.
-
Platforma e-Sense este pusă la dispoziția profesorilor și părinților în mod gratuit, ca instrument de ajutor pentru evaluare, monitorizare și recuperare.
-
Dacă nu mai doriți să utilizați platforma e-Sense și vreți ca datele dvs și ale copilului să fie șterse din baza de date, vă rugăm să trimiteți un email cu această cerere explicită și în termen de 30 zile lucrătoare acestea vor fi șterse.
E-mail de contact: esense@surdocecitate.ro
-
Exercițiile propuse pe platforma e-Sense au fost create la inițiativa Fundației Sense Internațional România, în parteneriat cu Asociația Code for Romania, împreună cu specialiști cu experiență în educație specială de la școlile partenere și pe baza Conținutului educativ pentru intervenție timpurie antepreșcolară destinat copiilor cu deficiențe senzoriale multiple/surdocecitate din 18.01.2013, conform cu OM 3071/2013, Ordinului nr. 3622/2018 privind aprobarea planurilor-cadru pentru învăţământul special preşcolar, primar şi gimnazial (ANEXA Nr. 12 PLAN-CADRU DE ÎNVĂȚĂMÂNT pentru învățămantul special primar și gimnazial, dizabilități senzoriale multiple/surdocecitate) și Ordinului ministrului educației nr. 3702/21.04.2021.
Platforma e-Sense este în proces de omologare de către Ministerul Educației Naționale.